Catering na bankiet powinien być wyjątkowy, podany w odpowiedniej oprawie.
Bankiet to przyjęcie o charakterze oficjalnym, na które przybywają tylko zaproszeni goście. Bankiet rozpoczyna się późnym popołudniem lub nawet wieczorem. Rozróżniamy dwie formy bankietów: bankiet zasiadany i bankiet w formie szwedzkiego stołu.
Na bankiet zasiadany stoły powinny być ustawione w kształcie litery T, G, U lub E. Część przekąsek ustawiamy na stole, pozostałe potrawy są donoszone przez kelnerów.
W przypadku bankietu w formie szwedzkiego stołu potrawy to: przekąski, tace z wędlinami, serami, owocami czy warzywami ułożone na stole.
Na takich przyjęciach niezwykle istotne jest odpowiednie przystrojenie stołów. Proponujemy niską dekoracje składająca się z kwiatów i świec. Ozdobą stołów jest również odpowiednia zastawa.
Przykładowe menu Bankietowe
Przekąski
- Mini Cocktail z Krewetek
- Roladki z Łososia Wędzonego, Ricotty i Świeżych Ziół
- Kuleczki z Sera Rockfor i Winogron
- Koreczki z Mozzarelli i Pomidorków Cocktailowych
- Jajeczka Przepiórcze z Kawiorem
- Tartinki z Pastą Jajeczną i Szczypiorkiem
- Vol-au-vent z Musem z Pstrąga Wędzonego
- Krewetki z Avocado i Wasabi
- Łosoś Wędzony z Rukolą i Jajkami Przepiórczymi
- Rulonik ze Schabu
- Sałatka z porów i awokado
Dania ciepłe
- Stek z Łososia w Sosie Koperkowym
- Fileciki z Polędwiczki Wieprzowej w Sosie z borowików
- Roladki z Indyka Faszerowane Grzybami w Kremowym sosie
- Kotleciki schabowe z nadzieniem ryżowo- morelowym
- Delikatna roladka z Soli w Sosie Szafranowo- cytrynowym
- Crepsy ze Szpinakiem i Fetą
- Cannelloni faszerowane Ricottą i Szpinakiem
Desery
- Creme Caramel
- Truskawkowy Mus z Mascarpone
- Galaretka z Szampana i Jagód
- Mus Czekoladowy z Pomarańczą
- Panna Cotta z malinami
- Egzotyczna Sałatka Owocowa
Napoje
- Kawa
- Herbata
- Soki owocowe
- Woda mineralna
You must be logged in to post a comment.